Çözüm Merkezi istek ve şikayetleriniz için 7/24 aktif numaramız 0362 431 10 12 / İnternet başvurularınız için Kayıt Formu
Manda varlığı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alan Samsun’da Büyükşehir Belediyesi tarafından bu alanda çiftçilere verilen destekler aralıksız sürüyor. Manda sütü verimini ve süt ürünleri üretimini artırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Doğu Karadeniz Projesi Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) işbirliğiyle yapılan çalışma kapsamında manda yetiştiricilerine yönelik makine ve ekipman desteği sağlandı.
‘Manda Sütünün Uygun Koşullarda Sağımı ve Toplanması Projesi’ kapsamında damızlık Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği üyelerine 52 süt sağım makinası, 52 süt soğutma tankı verildi. Ayrıca malakların (manda yavrusu) hastalıklardan korunması, sağlıklı büyümelerinin sağlanması ve yaban hayvanlarının saldırılarının önlenmesi için ahır önlerine kulübeler yerleştirilirken yeni doğan malakların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi ve dirençlerinin artması için de 2 bin 500 doz aşı ve dezenfektan desteği sağlandı. Samsun’da manda besiciliğinin yoğunlaştığı Bafra ilçesindeki çiftçiler verilen desteklerle birlikte süt veriminin arttığını söyledi.
‘HER ALANDA DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ’
Kentte tarımsal üretimi artırmak için hazırlanan projelerle çiftçileri her alanda desteklemeye devam ettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden birisi. Bu noktada mevcut tarımsal üretimimizi artırmak için çiftçilerimizi ihtiyaç duydukları her alanda desteklemeye devam ediyoruz. Ekipman desteğinden eğitim desteğine ekiplerimiz her zaman onların yanındalar. Bu noktada Türkiye’de en çok manda varlığına sahip olan il olan Samsun’da mandacılıkla ilgili özel çalışmalar gerçekleştirdik. Çiftçilerimize verdiğimiz desteklerin olumlu geri dönüşlerini görüyoruz. Kentimizde manda besiciliğinin daha da yaygınlaşmasını, manda sütü ve manda sütünden yapılan yoğurt, peynir, kaymak gibi ürünlerin üretiminin artırılmasını hedefliyoruz. Bu ürünlerin üretiminin artması kent ekonomimize artı katma değer sağlayacaktır” dedi.
MAKİNA, KULÜBE VE AŞI DESTEĞİ
‘Manda Sütünün Uygun Koşullarda Sağımı ve Toplanması Projesi’ ile ilgili bilgi veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Enver Demirhan, “Proje kapsamında damızlık manda yetiştiricilerine süt sağım ve soğutma tankları verdik. Şuan işletmelerin büyük kısmı makineyle sağım yapıyor. Elde ettikleri sütü, yine verdiğimiz soğutma tanklarında muhafaza ediyorlar. Bu da hem hijyeni hem de kaliteyi sağlıyor. Bunun yanı sıra 50 üreticimize toplam 100 adet ‘Buzağı kulübesi’ desteği verildi. Kulübelerle doğal yaşam alanı oluşturularak birçok sorun ortadan kalktı. Yeni doğan malaklarda görülen zayıf bağışıklığın önüne geçmek için sağladığımız aşılar da sağlıklı büyümelerine yardımcı oldu” diye konuştu.
‘MOZZARELLA PEYNİRİ ÜRETTİK’
Verilen desteklerin mandacılığa artı değer kattığını dile getiren Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin, “Manda yetiştiriciliğinde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri süt sağımında önemli fayda sağladı. Önceleri elle sağım yapıldığında 5 kg yerine 3 kg süt alabiliyorduk. Makineler hafif masajlarla sağım yaptığı için sütün tamamı alınıyor. İşletmelerimizin yüzde 65’i makineli sağıma geçti. Bu da süt verimi artırdı. Yine süt toplama tankları da bozulmayı önlediği için kaliteyi yükseltiyor. Manda sütünden elde edilen ürünlerimize büyük ilgi var. İç piyasada tüketicilerin taleplerine yetişemiyoruz. İtalyan mutfağının dünyaca tanınan peyniri mozzarella peynirini ürettik. Süt verimimizi daha da artırıp ürettiğimiz bu peyniri Avrupa ülkelerine satmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
‘SÜT ÜRETİMİMİZ ARTTI’
Şeyhören mahallesinde hayvancılıkla uğraşan çiftçi İbrahim Sancar, “Manda yetiştiriciliği bizim aile mesleğimiz. 3’üncü kuşak olarak ben bunu devam ettiriyorum. Daha önce kendi imkanlarımızla ve geleneksel yöntemle yani elle süt sağımı yapıyordum. Dolayısıyla süt azdı. O yüzden büyük zorluk yaşıyordum. Daha sonra Büyükşehir Belediyemizin projelerinden haberdar oldum. Müracaat edip süt sağım makinesi ve soğutma tankı aldım. Verilen destekler işlerimizi kolaylaştırdı. Süt üretimimiz arttı. Üretimi daha da artırıp, iç pazarda daha çok satış yapmayı hedefliyorum” dedi.
1961 yılında Şalpazarı’nda doğdu. İlk, orta, lise tahsilinden sonra KTÜ Mimarlık Fakültesine girdi ve 1983 yılında mezun oldu. Ortaokul ve lise yıllarında babasının yanında bakırcı ustası olarak çalıştı. 1978 yılında babasına ait işletmeyi sanayi tesisi haline getirdi ve tesisin imalat müdürlüğünü yaparak genç yaşta çalışma hayatına atıldı.
Askerliğini asteğmen kontrol mühendisi olarak 1985 yılında tamamladı. 1986-1991 yıllarında Türkiye Emlak Bankasında fen eksperliği yaptı. 1991 yılında kendi inşaat ve mimarlık şirketini kurarak serbest ticari hayatına başladı. 1993 yılında MÜSİAD Samsun Şubesinin kurucuları arasında yer aldı.
1994 yılında Atakum Belediyesi meclis üyeliğine seçildi. 2001 yılında AK Parti kurucu il başkanlığı görevini üstlendi.
2002 yılında AK Parti’den 22. dönem Samsun Milletvekilliğine seçildi. Aynı dönem iki yıl TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. 23. dönem Samsun Milletvekilliğine tekrar seçildi ve iki yıl daha Komisyon Başkanlığı görevine devam etti. 60. TC Hükümeti Bayındırlık ve İskan Bakanlığına getirildi. 24. dönem Samsun Milletvekilliğine tekrar seçildi. 3 dönem milletvekilliği süresince Samsun’a ulaşımda, sağlıkta, sulamada, enerjide, adalette, eğitimde, sanayide vb. birçok alanda altyapı ve üst yapı yatırımlarında etkin rol oynadı. 5 yıl komisyon başkanlığı döneminde bayındırlık, ulaştırma, turizm alanlarında reform niteliği taşıyan birçok düzenlemeye imza attı.
Bakanlık döneminde kamu yatırımları, imar ve planlama, İller Bankası, yerel yönetimler, 2B gibi birçok alanda başarılı çalışmalarda bulundu. Türkiye’de devrim niteliğinde olan Tapu Kadastrodaki randevu sistemini ve gün içerisinde işlemlerin tamamlanması, TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) bakanlığı döneminde hayata geçirdi. 3 dönem milletvekilliğinden sonra Samsun’da ticari faaliyetlerine devam etti.
31 Mart 2019 yerel seçimleri için Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına Cumhur İttifakı adayı olarak gösterildi ve seçimlerden başarı ile çıkarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Evli ve 5 çocuk babasıdır.